Rufra C.V. Installatiebedrijf
E-mail info@rufra.nl
Kantooruren 0544-374645
Bakkerstraat 6

7137 MS Lievelde

Buffervat

Wat is een buffervat

Buffervaten zijn vergelijkbaar met een boiler maar is niet gevuld met tapwater maar met cv-water. Dit water bevat geen zuurstof zodoende roest het vat niet en mag het vat daarom ook van staal zijn en hoeft het niet geëmailleerd te zijn. In het buffervat bevinden zich twee spiralen een voor het warme tapwater en een voor de aansluiting op de zonnecollector. Het buffervat kan dus ook worden verwarmt met de zonnecollector waardoor in de zomer niet gestookt hoeft te worden voor warm tapwater voor bad en douche.

Pellet kachel/ketel i.c.m. een buffervat

Om een pellet kachel/ketel op cv optimaal te laten functioneren is aansluiting op een buffervat nodig. Een vaste brandstof ketel kunt u niet aan of uit schakelen zoals een CV installatie op gas. Wel kan het vuur moduleren naar een lagere verbrandingstemperatuur door de luchttoevoer te knijpen. Maar als u de pellet ketel/kachel teveel smoort, wordt de verbranding onzuiver en ontstaat er roetvorming. Het beste kan een pellet kachel/ketel op CV voluit branden. Maar de behoefte aan warmte is natuurlijk niet altijd even groot. Daarom wordt op tijdstippen dat de warmtevraag minder is dan het aanbod, het teveel aan warmte opgeslagen in een buffervat.

Buffervat

Op momenten dat het warmte-aanbod minder is dan warmtevraag geeft de buffertank zijn warmte af aan de radiatoren. Zelfs als de kachel/ketel niet brandt kan er nog uren verwarmd worden met de opgeslagen warmte in de buffer.
Zo komt u niet thuis in een koud huis wanneer er de hele dag niet gestookt is. Maar u kunt met een programmeerbare kamerthermostaat perfect op ieder moment de juiste temperatuur verkrijgen.

Hoe werkt een buffervat?

De eenvoudigste uitvoering is een vat zonder warmtewisselaar. Voorzien van aansluit nippels voor warmte aanvoer en retour. Het warmste water bevindt zich altijd boven in het vat en het koudste water onderin. Deze temperatuur gelaagdheid is vooral belangrijk wanneer er meerdere energiebronnen met verschillende temperaturen worden aangesloten zoals bijv. een houtkachel en een zonneboiler. Tevens werkt het vat als een evenwichtsfles waardoor hydraulische onbalans wordt opgeheven die wordt veroorzaakt door meerdere pompen.

Buffervat berekening

De inhoud moet worden gebaseerd op het vermogen van de CV kachel en het te verwarmen oppervlak.

Als vuistregel:

  • Voor elke geproduceerde kW aan de waterzijde zou 50 – 100 L water beschikbaar moeten zijn.
  • Als een cv houtkachel aan de waterzijde 10 kW vermogen geeft dan zou er een buffertank tussen de 600 a 1000 Ltr kunnen worden geïnstalleerd.
  • Daarbij geldt echter: Hoe groter hoe beter!

Volgende combinaties zijn aan te raden:
• Kachel met ongeveer 10 KW waterzijde -> Buffervat 600-1000 L
• Kachel met ongeveer 15 KW waterzijde -> Buffer 825-1000 L
• Kachel met ongeveer 24 KW waterzijde -> vanaf 1.000 L

Voor aansluiting op zonnecollectoren moet er 50 liter per m² oppervlak worden voorzien.
Hier onder buffervat met tapwater en zonnecollector aansluitingen.
Bij uitstek geschikt om te gebruiken voor alle hernieuwbare energiebronnen (Pellet CV-kachels/ketels, houtvergassing, thermische zonne-energie enz.). Alle aansluitingen zijn ontworpen voor maximale efficiëntie en eenvoudige installatie. Vooral in combinatie met laagtemperatuur verwarming zijn hoge rendementen te bereiken. Ook in de winter profiteren van de zon. Zeer geschikt om in combinatie met een warmtebron geheel van het gas te gaan